Owsianka z czarnymi porzeczkami

Owsianka - czarne porzeczki i pestki dyni


Nie ma to jak miska ciepłej owsianki o zimowym poranku. Dobrze rozgrzewa od środka i syci na kilka godzin. Odkąd znalazłam w sklepie owies bezglutenowy, to mogę znów, mimo eliminacyjnej, przyrządzać takie śniadanie. Czego chcieć więcej na dobry start dnia? Chyba jeszcze tylko kawy 🙂

Owsianka z czarnymi porzeczkami to ostatnio jedno z moich najczęstszych śniadań. Robi się szybko i wymaga niewielu składników. Zimą można niestety pomarzyć o wielu świeżych owocach. Czarna porzeczka jest na szczęście łatwo dostępna w postaci mrożonej, kupuję więc na raz kilka opakowań i mam je zawsze pod ręką. Te owoce to praktycznie samo zdrowie, a odnoszę wrażenie, że są jakoś bardzo niedoceniane. Uważa się je za jedno z najlepszych źródeł witaminy C, mają jej w sobie kilkakrotnie więcej niż cytrusy. Do tego prócz wielu witamin zawiera flawonoidy, wspomagające pozbywanie się toksyn z ciała.

W czasie, gdy owsianka się gotuje, zazwyczaj parzę kawę albo herbatę. Na koniec wystarczy dorzucić garść ziaren i mam pewność, że wzbogaciłam ją w kolejne makro i mikroskładniki.

Składniki (na jedną porcję):

  • pół szklanki owsa
  • pół szklanki mrożonej czarnej porzeczki (albo taka spora garść)
  • szklanka mleka roślinnego
  • mała garść nasion dyni
  • mała garść suszonych daktyli lub rodzynek
  • 1 łyżeczka ksylitolu.

Przygotowanie

Do garnka wsypać płatki i wlać mleko roślinne. Dodać mrożone porzeczki i ksylitol. Zagotować i mieszać od czasu do czasu łyżką, tak żeby gęstniejąca masa nie przywarła do dna. Na koniec dorzucić nasiona dyni oraz pokrojone daktyle. Można to zrobić w garnku i wymieszać razem, albo posypać już gotową owsiankę na talerzu. Najlepiej smakuje ciepła 🙂

Dodatek czarnych porzeczek daje jej kwaskowy posmak, dlatego przełamuję go odrobiną słodziwa i bakalii. Ziarna dyni można wcześniej podprażyć na patelni, wtedy smakują jeszcze lepiej. Czasami zamiast dyni stosuję też z powodzeniem słonecznik. Mam nadzieję, że taka wersja owsianki zachęci Was do spróbowania.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.