Bez przyprawy nasze potrawy byłyby o wiele bardziej ubogie w smak. Dodają aromatu, poprawiają zapach i kolor i trudno wyobrazić sobie bez nich gotowanie. Większość z nich jest pochodzenia roślinnego, chociaż zdarzają się też syntetyczne.
Jak każdy pokarm, przyprawy też mogą nas uczulać, chociaż to dość rzadkie zjawisko. Szacuje się, że przyprawy są przyczyną 2 – 4 % wszystkich alergii pokarmowych. Powodują one reakcje alergiczne nie tylko samodzielnie, ale również z powodu reakcji krzyżowych przy uczuleniu na inne rośliny (np. pyłki brzozy, bylicy czy seler). Alergia na przyprawy jest często chorobą zawodową osób pracujących w fabrykach przypraw lub przy produkcji produktów z ich użyciem.
Przyprawy mogą wywoływać objawy po spożyciu nie tylko ze względu na zawartość alergenów. Zawierają one często składniki, które w większej ilości są toksyczne i mogą powodować podrażnienie lub zapalenie i bywa to mylone z alergią.
Które z przypraw najczęściej uczulają?
Czosnek
Ryzyko reakcji jest dość wysokie. Odpowiada za niego jego główny enzym – allinaza. Objawy mogą być różnorodne – nieżyt nosa, zapalenie kontaktowe, astma oskrzelowa czy nawet wstrząs anafilaktyczny.
Anyż
Stosowany w produkcji likierów, do sosów, ryb czy mięsa. Ma silne właściwości alergenne poprzez swoją zawartość alkaloidów i śluzów, które mogą wywołać pokrzywkę.
Szafran
Najdroższa przyprawa na świecie, otrzymywana z wysuszonych pręcików i znamion słupka kwiatowego szafranu uprawnego. W pyłku i pręcikach kwiatów wykryto alergeny, które wywołują reakcję uczuleniową ze wstrząsem anafilaktycznych włącznie.
Pieprz zielony i cayenne
Pieprz czarny również może alergizować, ale to zielony i cayenne odporne są nawet na obróbkę termiczną. Mogą wywołać zapalenie skóry przy kontakcie oraz zapalenie w przewodzie pokarmowym.
Koper włoski
Zawiera alkaloidy i śluzy, które oprócz reakcji alergicznych, mogą też w większych dawkach powodować odurzenie, drgawki kloniczne, czy podrażnienie śluzówki żołądka i jelit.
Oregano
Przyprawa używana tradycyjnie do pizzy lub spaghetti. Ma dość silną zdolność do alergizowania i opisano reakcje alergiczne po spożyciu, włącznie ze wstrząsem anafilaktycznym.
Kolendra
Jako przyprawę w kuchni stosujemy liście oraz nasiona. Oprócz typowych objawów alergicznych z układu oddechowego, pokarmowego czy skóry zdarza się też tzw. zespół alergii jamy ustnej gdzie występuje obrzęk języka, warg czy mrowienie w ustach.
Cynamon
Średnio alergizująca przyprawa, która zawiera w sobie aldehyd cynamonowy. Może wywołać wzmożoną potliwość i obrzęk dziąseł.
Kminek
Ma średnie działanie alergizujące, a najbardziej narażone na jej działanie są osoby uczulone na pyłek brzozy, bylicy lub na seler.
Gałka muszkatołowa
Dość słaby alergen, który głównie powoduje alergię kontaktową, dużo rzadziej pokarmową.
W przypadku uczuleń krzyżowych największy problem stanowi uczulenie na pyłki brzozy, bylicy pospolitej i na seler. Naukowcy nazywają to zespołem seler-bylica/brzoza-przyprawy. Wiele przypraw należy do grupy tych, które wchodzą w tą reakcję, a jest to wspomniany już wcześniej anyż, kolendra, kumin czy koper włoski.
U osoby uczulonej na pyłki roślin zielnych reakcję alergiczną mogą wywołać też: papryka, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon, imbir.
Na szczęście alergia na przyprawy nie jest tak częstym zjawiskiem. Jeśli jednak ktoś ma stwierdzoną alergię na pyłki drzew lub bylin, warto żeby uważał albo chociaż obserwował, czy nie ma problemów z ich tolerancją.
Do przyprawy zaliczanych do grupy o niższym ryzyku wystąpienia alergii należą m.in. bylica, chrzan, cząber, estragon, goździki, imbir, kardamon, liść laurowy, majeranek, pieprz biały, pietruszka, rozmaryn, szałwia, trybula, tymianek oraz wanilia.
Jak widać nie ma co stronić od przypraw, bo tych dość bezpiecznych jest cały szereg, a bez nich jedzenie byłoby mdłe i nudne 🙂
Źródła:
https://docplayer.pl/19231151-Alergeny-przypraw-s-t-r-e-s-z-c-z-e-n-i-e.html por
portal: https://www.mojealergie.pl/
Wiedzialam, że cynamon może uczulać, ale o innych nie miałam pojęcia. Dobrze wiedzieć, aczkolwiek na szczęście ani ja, ani moja rodzina nie mamy alergii na przyprawy.
Hej. Ciekawy artykul. Jesli podejzewam u siebie alergie na przyprawy to jaki test alergiczny wykonac? Glownie chodzi mi o szafran, kolendre, kminek, papryka cayene.
Dziękuję 🙂 Alergię na przyprawy wcale nie jest łatwo wykryć. W przypadku podejrzenia uczulenia zastanowiłabym się w przypadku objawów typu obrzęki, pokrzywka nad testami z krwi. Niestety w ofercie znanych laboratoriów znalazłam wśród alergenów do przebadania tylko… koperek.
Można też zrobić badania na przeciwciała IgG, przyprawy są w tych rozszerzonych, najdroższych opcjach. Nie wiem czy można zrobić badania jakoś wybiórczo przyznam szczerze. Przed wydaniem dużych pieniędzy na testy też sprawdziłabym wiarygodność laboratorium i certyfikaty. Trzecia opcja to obserwacja i wtedy wymagałaby to stołowania się tylko w domu oraz dokładnego sprawdzania pojedynczo przypraw i reakcji na nie. Powodzenia w szukaniu winowajcy!