Alergia na przyprawy – na co uważać?

Przyprawy

Bez przyprawy nasze potrawy byłyby o wiele bardziej ubogie w smak. Dodają aromatu, poprawiają zapach i kolor i trudno wyobrazić sobie bez nich gotowanie. Większość z nich jest pochodzenia roślinnego, chociaż zdarzają się też syntetyczne.

Jak każdy pokarm, przyprawy też mogą nas uczulać, chociaż to dość rzadkie zjawisko. Szacuje się, że przyprawy są przyczyną 2 – 4 % wszystkich alergii pokarmowych. Powodują one reakcje alergiczne nie tylko samodzielnie, ale również z powodu reakcji krzyżowych przy uczuleniu na inne rośliny (np. pyłki brzozy, bylicy czy seler). Alergia na przyprawy jest często chorobą zawodową osób pracujących w fabrykach przypraw lub przy produkcji produktów z ich użyciem.

Przyprawy mogą wywoływać objawy po spożyciu nie tylko ze względu na zawartość alergenów. Zawierają one często składniki, które w większej ilości są toksyczne i mogą powodować podrażnienie lub zapalenie i bywa to mylone z alergią.

Które z przypraw najczęściej uczulają?

Czosnek

Ryzyko reakcji jest dość wysokie. Odpowiada za niego jego główny enzym – allinaza. Objawy mogą być różnorodne – nieżyt nosa, zapalenie kontaktowe, astma oskrzelowa czy nawet wstrząs anafilaktyczny.

Anyż

Stosowany w produkcji likierów, do sosów, ryb czy mięsa. Ma silne właściwości alergenne poprzez swoją zawartość alkaloidów i śluzów, które mogą wywołać pokrzywkę.

Szafran

Najdroższa przyprawa na świecie, otrzymywana z wysuszonych pręcików i znamion słupka kwiatowego szafranu uprawnego. W pyłku i pręcikach kwiatów wykryto alergeny, które wywołują reakcję uczuleniową ze wstrząsem anafilaktycznych włącznie.

Pieprz zielony i cayenne

Pieprz czarny również może alergizować, ale to zielony i cayenne odporne są nawet na obróbkę termiczną. Mogą wywołać zapalenie skóry przy kontakcie oraz zapalenie w przewodzie pokarmowym.

Koper włoski

Zawiera alkaloidy i śluzy, które oprócz reakcji alergicznych, mogą też w większych dawkach powodować odurzenie, drgawki kloniczne, czy podrażnienie śluzówki żołądka i jelit.

Oregano

Przyprawa używana tradycyjnie do pizzy lub spaghetti. Ma dość silną zdolność do alergizowania i opisano reakcje alergiczne po spożyciu, włącznie ze wstrząsem anafilaktycznym.

Kolendra

Jako przyprawę w kuchni stosujemy liście oraz nasiona. Oprócz typowych objawów alergicznych z układu oddechowego, pokarmowego czy skóry zdarza się też tzw. zespół alergii jamy ustnej gdzie występuje obrzęk języka, warg czy mrowienie w ustach.

Cynamon

Średnio alergizująca przyprawa, która zawiera w sobie aldehyd cynamonowy. Może wywołać wzmożoną potliwość i obrzęk dziąseł.

Kminek

Ma średnie działanie alergizujące, a najbardziej narażone na jej działanie są osoby uczulone na pyłek brzozy, bylicy lub na seler.

Gałka muszkatołowa

Dość słaby alergen, który głównie powoduje alergię kontaktową, dużo rzadziej pokarmową.

W przypadku uczuleń krzyżowych największy problem stanowi uczulenie na pyłki brzozy, bylicy pospolitej i na seler. Naukowcy nazywają to zespołem seler-bylica/brzoza-przyprawy. Wiele przypraw należy do grupy tych, które wchodzą w tą reakcję, a jest to wspomniany już wcześniej anyż, kolendra, kumin czy koper włoski.

U osoby uczulonej na pyłki roślin zielnych reakcję alergiczną mogą wywołać też: papryka, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon, imbir.

Na szczęście alergia na przyprawy nie jest tak częstym zjawiskiem. Jeśli jednak ktoś ma stwierdzoną alergię na pyłki drzew lub bylin, warto żeby uważał albo chociaż obserwował, czy nie ma problemów z ich tolerancją.

Nie ma co jednak stronić od przypraw, bo jest cały szereg całkiem bezpiecznych. A bez nich jedzenie byłoby mdłe i nudne 🙂

Źródła:

https://docplayer.pl/19231151-Alergeny-przypraw-s-t-r-e-s-z-c-z-e-n-i-e.html por

portal: https://www.mojealergie.pl/


One Reply to “Alergia na przyprawy – na co uważać?”

  1. Wiedzialam, że cynamon może uczulać, ale o innych nie miałam pojęcia. Dobrze wiedzieć, aczkolwiek na szczęście ani ja, ani moja rodzina nie mamy alergii na przyprawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.