Menu Zamknij

Kanapkowa pasta z zielonego groszku

pasta z groszku

Smarowideł do kanapek nigdy dość 🙂 Dlatego dzisiaj na blogu zagości pasta z zielonego groszku;

Zielony groszek ma swoją wyrazistą słodycz i smak. Trudno go więc traktować jako neutralną bazą do kanapkowych past na wzór ciecierzycy lub białej fasoli. Żeby uniknąć monotonii w diecie warto pożonglować nieco składnikami na smarowidła do chleba i używać do nich różnych strączków.

Mam dwie ulubione pasty z zielonego groszku i dzisiaj podzielę przepisem się jedną z nich. Nadaje się też dla alergików, bo nie ma w niej nic bardzo uczulającego 🙂

O tej porze trudno o świeże warzywa, więc do dyspozycji mamy zielony groszek mrożony albo w puszcze. Mrożony będzie lepszym wyborem, bo nie zawiera tyle soli i jest po prostu nieco słodszy i smaczniejszy. Nic się jednak nie stanie jeżeli użyjemy tego z puszki. Do groszku pasują rożne zioła (m.in. mięta czy bazylia), ale najchętniej dodaję do niego natkę pietruszki. Dlaczego? Bo to bomba witaminowa 🙂 Zawiera dużo witamin C oraz żelaza. Dobrze ją używać w kuchni nie tylko do zupy. Najczęściej na surowo jemy ją w domu jako pesto pietruszkowe.

A oto i obiecany przepis na tę pastę do chleba:

Składniki:

250 g zielonego groszku (mrożonego lub 1 puszka groszku w zalewie)

0,5 pęczka natki pietruszki

1 duży ząbek czosnku

1 łyżeczka soku z cytryny

sól, pieprz

ok 80ml oliwy z oliwek

Wykonanie

Jeżeli używamy mrożonego groszku, to należy go ugotować w wodzie lub na parze wg wskazań producenta. W przypadku puszkowanego, po prostu odlewamy zalewę. Następnie zielony groszek, pokrojony w kawałki czosnek, natkę pietruszki oraz oliwę z oliwek trzeba zmiksować razem przy pomocy blendera. Alternatywnie (gdy nie ma się blendera) miękki groszek można rozgnieść widelcem, natkę pietruszki poszatkować i zmieszać razem z rozgniecionym czosnkiem. Na koniec dodać sok z cytryny i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Gotowe 🙂

Pasta z zielonego groszku komponuje się świetnie z typowymi warzywnymi dodatkami do chleba – szczypiorkiem, pomidorami lub rzodkiewką. Bardzo dobrze podkręca smak dodatek musztardy!

Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.