Które liście warzyw są jadalne?

liście rzodkiewki

Nasze wyobrażenia na temat warzyw i tego jak je przygotować wynosimy głównie z domu. Wiemy co je się na surowo, a co trzeba koniecznie ugotować. Nie sprawia nam problemu wymienienie, która część w danym warzywie jest jadalna. Czy na pewno? Co do kapusty, szpinaku czy szczawiu nie ma wątpliwości, że to liście są częścią jadalną. Zastanawialiście się jednak kiedyś, wyrzucając do kosza odkrojone liście kalafiora, czy można je zjeść?

Przez wiele lat odruchowo odcinałam liście od takiej marchewki, czy brokuła i wyrzucałam. Nie wiedziałam, czy to jest jadalne, czy też nie i wcale się nad tym nie zastanawiałam. Kiedyś jednak przypadkiem przeczytałam w internecie przepis na pesto marchewkowe. Przepis oczywiście wypróbowałam i teraz gdy mam okazję, to kupuję marchew wraz z nacią, zwracając tylko uwagę czy jest świeża.

Jeszcze później, korzystając z pomocy wyszukiwarki, zaczęłam sprawdzać kolejne warzywa pod kątek jadalności łodyg i liści. Wbrew pozorom nie ma w internecie tak dużo gotowych przepisów kulinarnych, ale można znaleźć sugestie co i jak w kuchni wykorzystać. W tym artykule postanowiłam pokrótce opisać kilka warzyw i to jak można użyć ich liście w kuchni.

Zielona część pora i jego liście

Są twardsze, bardziej włókniste i do tego ostrzejsze w smaku niż część biała. Można je dokładnie umyć i dorzucić do zupy, żeby zmiękły. Niektórzy używają ich też do surówek, a żeby je zmiękczyć posypują uprzednio solą i cukrem. Tutaj jest link to artykułu, gdzie można poczytać więcej o obróbce zielonej części pora.

Kalarepa

Liście kalarepy mają intensywny smak i są jak najbardziej jadalne, nawet na surowo. Przy tym są nawet bardziej bogate w składniki odżywcze niż sama bulwa. Młode listki będą fajnym dodatkiem do sałatki. Większe liście można dodać do zupy, poddusić na patelni lub zawinąć w nie gołąbki. Sama zrobiłam też z nich zielony koktail i uważam, że był dobry. Nie każdemu jednak przypadnie do gustu, bo smak kalarepy jest bardzo mocny.

Brokuł

Łodyga i liście brokuła są jak najbardziej jadalne. Łodyga zawiera dużo błonnika, a liście są bogate w witaminę K. Łodygę wystarczy obkroić nieco ze zwłókniałej zewnętrznej części i pokroić na talarki, po czy ugotować w wodzie lub na parze. Liście można dodać do sałatki, zielonego koktajlu albo podsmażyć lub upiec z solą i pieprzem

Kalafior – głąb i liście

Głąb kalafiora jest równie jadalny co jego kwiaty. Natomiast liście można ugotować, lub poddusić na patelni i doprawić wedle woli. Nadają się też do zrobienia chipsów, wystarczy skropić olejem, posypać przyprawą i wstawić do piekarnika aż zrobią się chrupiące.

Rzodkiewka

Osobiście najczęściej robię pesto z liści rzodkiewki i bardzo sobie chwalę. Można je jeść też na surowo w sałatce, czy smoothie, albo podobnie jak inne warzywa – podsmażyć na patelni lub dodać do zupy.

Rzepa

Liście rzepy można jeść na surowo, ale są dość gorzkie. Smaczniejsze będą raczej podsmażone na patelni jak szpinak lub duszone w małej ilości wody

Marchew

Wspomniałam wcześniej w artykule, że liście marchwi nadają się dobrze do pesto. Są trochę gorzkawe w smaku, ale nie jest to intensywna goryczka. Można dorzucić je też do zielonego koktajlu.

Te pomijane dotąd w kuchni zielone liście warzyw, to spore pole do eksperymentowania 🙂 Teraz, kiedy półki w warzywniakach aż uginają się od dobroci, jest na to najlepszy czas.

Czujecie się choć troszkę zainspirowani? Mam taką nadzieję 🙂 A może już wcześniej wykorzystywaliście te części roślin w potrawach?


3 Replies to “Które liście warzyw są jadalne?

  1. Ja w ogrodzie mam jarmuż, ale to oczywiste że się je jego liście:) o tym że można jeść liście rzodkiewki i marchewki pierwsze słyszę i czytam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.