W ramach przepisów szybkich w przygotowaniu musiałam opublikować ten. Poza specjalnymi okazjami nie przepadam za długo przygotowywać potraw. Może wynika to z tego, że nadal nie należę do mistrzów planowania i zabieram się za to ze ściśniętym z głodu żołądkiem? Zapewne tak.
Makaron z pesto to jedno z naszych ulubionych szybkich obiadów i robimy je w różnych wariacjach. Odmieniamy sobie to danie kupując czasem inne makarony, albo też rośliny jakie używamy do przygotowania pesto. Rodzina często je z tradycyjnym bazyliowym. Ja w większości nie mogę pozwolić sobie na kupny słoiczek ze względu na ser. Dlatego też często kręcę jakąś własną wersję z dostępnej łatwo zieleniny.
Najszybszy w przygotowaniu jest makaron ryżowy. Jego odmiana odmiana z cieniutkimi nitkami potrzebuje jedynie zalania wrzątkiem na 3-5 minut. Ze sklepowym pesto można taki obiad jeść już w ciągu 10 minut 🙂 Wersja wymagająca dodatkowych paru minut obejmuje przygotowanie własnego.
Dzisiaj proponuję
pesto z natki pietruszki
Składniki (porcja na mały słoiczek):
1 pęczek natki pietruszki
1 czubata łyżka płatków drożdżowych
2 małe lub 1 duży ząbek czosnku
2 łyżki słonecznika
1/4-1/3 szklanki oleju
sok z cytryny (około 1 łyżeczki)
sól, pieprz
Przygotowanie:
Wrzucić wszystko do kielicha blendera i razem rozdrobnić. Można wcześniej pokroić nieco pietruszkę, żeby nie owijała się wokół ostrza. Po rozdrobnieniu doprawić solą, pieprzem i ewentualnie dodać soku z cytryny i znów włączyć na moment obroty blendera dla lepszego wymieszania. Gotowe!


Teraz pozostaje wymieszać z przygotowanym wcześniej makaronem i zjeść 🙂 Smacznego!
O mniam, wygląda pysznie! Chętnie wypróbuję 🙂
Próbuj 🙂 Ja uwielbiam!
Uwielbiam pesto bardzo zdrowe i daje ciekawy smak. Mi najlepiej smakuje pesto na bazie podkładu z prażonego słonecznika 🙂
Tak, prażony słonecznik smakuje świetnie. A do sałatek bardzo lubię dodawać prażony sezam.