Menu Zamknij

Makaron ryżowy z pesto z natki pietruszki

Talerz z makaronem z pesto z natki pietruszki

W ramach przepisów szybkich w przygotowaniu musiałam opublikować ten. Poza specjalnymi okazjami nie przepadam za długo przygotowywać potraw. Może wynika to z tego, że nadal nie należę do mistrzów planowania i zabieram się za to ze ściśniętym z głodu żołądkiem? Zapewne tak.

Makaron z pesto to jedno z naszych ulubionych szybkich obiadów i robimy je w różnych wariacjach. Odmieniamy sobie to danie kupując czasem inne makarony, albo też rośliny jakie używamy do przygotowania pesto. Rodzina często je z tradycyjnym bazyliowym. Ja w większości nie mogę pozwolić sobie na kupny słoiczek ze względu na ser. Dlatego też często kręcę jakąś własną wersję z dostępnej łatwo zieleniny.

Najszybszy w przygotowaniu jest makaron ryżowy. Jego odmiana odmiana z cieniutkimi nitkami potrzebuje jedynie zalania wrzątkiem na 3-5 minut. Ze sklepowym pesto można taki obiad jeść już w ciągu 10 minut 🙂 Wersja wymagająca dodatkowych paru minut obejmuje przygotowanie własnego.

Dzisiaj proponuję

pesto z natki pietruszki

Składniki (porcja na mały słoiczek):

1 pęczek natki pietruszki

1 czubata łyżka płatków drożdżowych

2 małe lub 1 duży ząbek czosnku

2 łyżki słonecznika

1/4-1/3 szklanki oleju

sok z cytryny (około 1 łyżeczki)

sól, pieprz


Przygotowanie:

Wrzucić wszystko do kielicha blendera i razem rozdrobnić. Można wcześniej pokroić nieco pietruszkę, żeby nie owijała się wokół ostrza. Po rozdrobnieniu doprawić solą, pieprzem i ewentualnie dodać soku z cytryny i znów włączyć na moment obroty blendera dla lepszego wymieszania. Gotowe!

Składniki na pesto z natki pietruszki
Pesto z natki pietruszki

Teraz pozostaje wymieszać z przygotowanym wcześniej makaronem i zjeść 🙂 Smacznego!


4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.