Pasta bezjajeczna z białej fasoli

Pasta bezjajeczna

Pasty kanapkowe to świetny dodatek do pieczywa, zamiast tradycyjnego sera czy wędliny. W domu rodzinnym uwielbiałam, kiedy mama robiła mi pastę jajeczną ze szczypiorkiem.

Najpierw przy pierwszym alergiku, a obecnie przy drugim w ramach diety eliminacyjnej nie mogę stosować jajka. Okazuje się jednak, że ten jajeczny posmak można uzyskać stosując przyprawę o nazwie czarna sól (kala namak). Dzięki zawartości siarczanów jej smak i zapach imituje jaja.

Popularne są pasty bezjajeczne na bazie tofu albo ciecierzycy. Nie mogę jeść ani jednego ani drugiego, dlatego w swojej wersji stosuję białą fasolę. Jej posmak jest dobrze wyczuwalny, ale nie przeszkadza mi to.

Składniki:

1 puszka białej fasoli

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżka płatków drożdżowych

0,5 łyżeczki czarnej soli

opcjonalnie: 1-2 łyżki mleka roślinnego

Przygotowanie:

Fasolę, olej, płatki drożdżowe i sól rozdrobnić za pomocą blendera (ręcznego albo w kielichu). Jeżeli chcemy uzyskać rzadszą konsystencję można dodać trochę mleka roślinnego. Ilość czarnej soli warto sobie dobierać pod swój smak, ja lubię ją mocno wyczuwalną.

Pasta bezjajeczna z białej fasoli, składniki.

Pasta bezjajeczna świetnie nadaje się do kanapek, przybrana szczypiorkiem albo kiełkami 🙂 Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.