Pasty kanapkowe to świetny dodatek do pieczywa, zamiast tradycyjnego sera czy wędliny. W domu rodzinnym uwielbiałam, kiedy mama robiła mi pastę jajeczną ze szczypiorkiem.
Najpierw przy pierwszym alergiku, a obecnie przy drugim w ramach diety eliminacyjnej nie mogę stosować jajka. Okazuje się jednak, że ten jajeczny posmak można uzyskać stosując przyprawę o nazwie czarna sól (kala namak). Dzięki zawartości siarczanów jej smak i zapach imituje jaja.
Popularne są pasty bezjajeczne na bazie tofu albo ciecierzycy. Nie mogę jeść ani jednego ani drugiego, dlatego w swojej wersji stosuję białą fasolę. Jej posmak jest dobrze wyczuwalny, ale nie przeszkadza mi to.
Składniki:
1 puszka białej fasoli
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka płatków drożdżowych
0,5 łyżeczki czarnej soli
opcjonalnie: 1-2 łyżki mleka roślinnego
Przygotowanie:
Fasolę, olej, płatki drożdżowe i sól rozdrobnić za pomocą blendera (ręcznego albo w kielichu). Jeżeli chcemy uzyskać rzadszą konsystencję można dodać trochę mleka roślinnego. Ilość czarnej soli warto sobie dobierać pod swój smak, ja lubię ją mocno wyczuwalną.

Pasta bezjajeczna świetnie nadaje się do kanapek, przybrana szczypiorkiem albo kiełkami 🙂 Smacznego!