O szkodliwości cukru słyszał praktycznie każdy z nas. Naukowcy wykazali wiele negatywnych skutków jego konsumpcji, z czego niektóre wymieniłam w tym artykule. Z tego powodu na popularności zyskały substancje, które mają smak słodki ale zawierają mało kalorii lub też wcale. Syntetyczne słodziki znajdziemy obecnie w wielkich ilościach w napojach gazowanych oraz produktach light. Do tych dopuszczonych do stosowania w przemyśle spożywczym należą takie substancje jak:
- acesulfan K
- aspartam
- sacharyna
- sukraloza
- neotam
- adwantam
Produkcja naturalnego słodzika jakim jest stewia z powodu swojego lukrecjowego posmaku została również uprzemysłowiona i wyizolowana substancja słodząca nazywana jest Reb-A.
Już w latach osiemdziesiątych XX wieku pojawiły się wątpliwości co do bezpieczeństwa ich stosowania. Aspartam jest podejrzewany o wywoływania nowotworów, ale nie ma jasnego stanowiska naukowców w tej sprawie i nie jest zakazany.
Okazuje się, że syntetyczne słodziki mają też inną wadę, ważną z punktu widzenia osób je stosujących. Wiele badań naukowych wykazało związek między stosowaniem słodzików a tyciem. Jak to możliwe, że niskokaloryczny słodzik powoduje przybierania na wadze?
Pierwszą z przyczyn może być psychologiczna. Świadomość, że je się niskokaloryczny posiłek popycha ludzi do jedzenia większej jego ilości. Skoro np. jogurt ma 0 % tłuszczu to można zjeść dwa bez wyrzutów sumienia. Wykazano, że jedząc produkty light często spożywamy łącznie więcej kalorii i sięgamy po dodatkowe porcje jedzenia, niż jedząc produkty „zwykłe”
Inną przyczynę tego stanu upatruje się w samym metabolizmie. Słodki smak oznacza energię. Po spożyciu słodkiego pokarmu organizm oczekuje dawki kalorii, a kiedy jej nie otrzymuje, mózg dopomina się o więcej jedzenia. Powoduje to również wzrost insulinooporności, ponieważ insulina jest wyrzucana w odpowiedzi na spożycie posiłku, który nie dostarcza tyle energii. To długofalowo zaburza gospodarkę hormonalną. (1)
Wiele badań potwierdza zależność między spożyciem syntetycznych substancji słodzących, a wzrostem wagi. Temat budzi jednak kontrowersje wśród naukowców i opublikowano też wiele badań, które mają obalać tezę. Nie jest to nic niezwykłego, bo powstaje tu konflikt między naukowcami niezależnymi a koncernami, którzy sponsorują swoje badania. Dlatego trudno oczekiwać jednoznacznego potwierdzenia.
Nasuwa się też pytanie, czy inne słodziki takie jak poliole – ksylitol lub erytrytol mogą wywołać podobny efekt? Najnowsze badania znalazły związek między erytrytolem i przybieraniem na masie, jednak nie dają one jednoznacznej odpowiedzi (2). Możemy przepuszczać, że nadmierne spożywanie erytrytolu nie jest obojętne dla naszej wagi.
Nie jesteśmy stworzeni do zjadania tak wielkiej ilości słodkich produktów, jakie są obecnie dostępne. Osoby, które są na diecie z niskim indeksem glikemicznym mogą sięgać po dobrodziejstwo słodzików. Warto jednak pamiętać że każda oczyszczona, przemysłowo uzyskana substancja (nawet z naturalnego źródła) nie jest dla nas obojętna.
Linki do badań:
https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/12/23/artificial-sweeteners-confuse-body.aspx
Jem mało cukru i nigdy nie używałam słodzików, nie smakują mi
Ostatnio ograniczyłam słodycze niemal do zera 😛 Wyjdzie mi to na dobre.
Nie stosujemy słodzików. Zresztą słodycze i w innej postaci goszczą u nas okazjonalnie.