Menu Zamknij

Zupa z czarnej rzodkwi (czarnej rzepy)

Mimo, że jest już prawie koniec października i znikają ze straganów niektóre owoce i warzywa, to trwa nadal sezon na czarną rzodkiew. Wygląda na to, że warzywo to jest w naszej kuchni nadal niedoceniane. Szkoda, bo to ma ono w sobie bogactwo witamin i minerałów.

Najczęściej można spotkać się z przepisami na surówkę z czarnej rzodkwi. Chciałam jednak jakiejś odmiany i wtedy znalazłam inny sposób na przygotowaną z niej potrawę.

Zupa to dobry pomysł na takie jesienne, bure i deszczowe dni. Obecna jesień jeszcze nas trochę rozpieszcza słońcem i oby tak dalej. Warto jednak rozgrzać się od środka dobrą zupą z czarnej rzodkwi 🙂 Odkąd zaczęłam ją gotować, stała się mile widziana na naszym stole Jest prosta do zrobienia i smaczna, a rzepa wcale nie jest jakaś ostra w smaku.

Czego więc potrzebujemy?

Składniki (na około 4 porcje)

2 mniejsze czarne rzepy albo 1 duża

3 średnie ziemniaki

1 cebula

2 ząbki czosnku

1,5 litra bulionu warzywnego

2 łyżki oleju

0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

sól, pieprz – do smaku

Wykonanie

Najpierw trzeba pokroić cebulę na kosteczkę i smażyć na oleju, aż się zeszkli. Najwygodniej będzie robić to od razu w garnku. Dodać rozdrobniony czosnek i chwilkę podsmażyć. Wrzucić pokrojoną w kostkę czarną rzepę oraz ziemniaki oraz gałkę muszkatołową i krótko przesmażyć. Następnie wlać do garnka bulion warzywny i dodać sól i pieprz. Gotować na wolnym ogniu 30-40 minut, aż ziemniaki i rzepa będą miękkie. Zmiksować blenderem zupę na krem i ewentualnie jeszcze doprawić.

Żeby było jeszcze bardziej syte, można podawać z grzankami albo zjeść z kromką chleba.

Kto ma ochotę, ten może jeszcze przed podaniem ozdobić ją kleksem śmietany lub roślinnej „śmietanki” lub posypać natką pietruszki.

Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.