Zupa z czarnej rzodkwi (czarnej rzepy)

Mimo, że jest już prawie koniec października i znikają ze straganów niektóre owoce i warzywa, to trwa nadal sezon na czarną rzodkiew. Wygląda na to, że warzywo to jest w naszej kuchni nadal niedoceniane. Szkoda, bo to ma ono w sobie bogactwo witamin i minerałów.

Najczęściej można spotkać się z przepisami na surówkę z czarnej rzodkwi. Chciałam jednak jakiejś odmiany i wtedy znalazłam inny sposób na przygotowaną z niej potrawę.

Zupa to dobry pomysł na takie jesienne, bure i deszczowe dni. Obecna jesień jeszcze nas trochę rozpieszcza słońcem i oby tak dalej. Warto jednak rozgrzać się od środka dobrą zupą z czarnej rzodkwi 🙂 Odkąd zaczęłam ją gotować, stała się mile widziana na naszym stole Jest prosta do zrobienia i smaczna, a rzepa wcale nie jest jakaś ostra w smaku.

Czego więc potrzebujemy?

Składniki (na około 4 porcje)

2 mniejsze czarne rzepy albo 1 duża

3 średnie ziemniaki

1 cebula

2 ząbki czosnku

1,5 litra bulionu warzywnego

2 łyżki oleju

0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

sól, pieprz – do smaku

Wykonanie

Najpierw trzeba pokroić cebulę na kosteczkę i smażyć na oleju, aż się zeszkli. Najwygodniej będzie robić to od razu w garnku. Dodać rozdrobniony czosnek i chwilkę podsmażyć. Wrzucić pokrojoną w kostkę czarną rzepę oraz ziemniaki oraz gałkę muszkatołową i krótko przesmażyć. Następnie wlać do garnka bulion warzywny i dodać sól i pieprz. Gotować na wolnym ogniu 30-40 minut, aż ziemniaki i rzepa będą miękkie. Zmiksować blenderem zupę na krem i ewentualnie jeszcze doprawić.

Żeby było jeszcze bardziej syte, można podawać z grzankami albo zjeść z kromką chleba.

Kto ma ochotę, ten może jeszcze przed podaniem ozdobić ją kleksem śmietany lub roślinnej „śmietanki” lub posypać natką pietruszki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.