Menu Zamknij

Pesto z liści rzodkiewki

pesto z liści rzodkiewki

W jednym z dawniejszych wpisów na tym blogu wspominałam, że lubię w kuchni wykorzystywać liście warzyw. Mało kto wie, że wiele zielonych części, które zwykle odkrajamy podczas przygotowania posiłków, wcale nie potrzebuje trafiać do kosza lub kompostownika. Przyznam szczerze, że sama dopiero kilka lat temu odkryłam, że pesto można zrobić nie tylko z bazylii 😉 Do tego celu świetnie nadaje się też natka pietruszki (świetna propozycja dla zmagających się z anemią!) oraz właśnie liście rzodkiewki.

Liście rzodkiewki. Pesto z liści rzodkiewki

Rzodkiewka ma liście o chropowatej i nieco nieprzyjemnej, kłujące fakturze, dlatego niezbyt nadaje się do sałatek. Po zmiksowaniu jej w blenderze problem znika. Pesto z liści rzodkiewki jest nieco ostre w smaku, dobrze jest więc złagodzić jego smak słodkimi orzechami lub ziarnami. Zazwyczaj przygotowuję je na wzór tego tradycyjnego, z dodatkiem czosnku i soku z cytryny. Zamiast parmezanu używam płatków drożdżowych, żeby również mały alergik mógł je zjeść. Przygotowanie jest proste, kilka składników, dobry blender i gotowe 🙂

Składniki:

ok. 70-80 g liści rzodkiewki (mniej więcej tyle ważą liście w zwykłym pęczku rzodkiewek )

2 małe ząbki czosnku (lub 1 duży)

1 garść migdałów

2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (płaskie)

1 łyżeczka soku z cytryny

1/4 szklanki oliwy z oliwek

sól, pieprz czarny

Przygotowanie

Liście rzodkiewki dokładnie opłukujemy w sitku albo moczymy w zimnej wodzie, bo często są zanieczyszczone ziemią lub piaskiem. Dodajemy obrane z łusek ząbki czosnku, migdały, płatki drożdżowe, sok z cytryny oraz oliwę i miksujemy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem i znów miksujemy, żeby się dokładnie wymieszało.

I tyle, można już jeść!

Migdały można w tym przepisie z powodzeniem zastąpić innymi orzechami jak przykładowo nerkowce czy pistacje, abo też użyć prażonych ziaren słonecznika.

Gotowe pesto z liści rzodkiewki świetnie pasuje do kanapek lub jako sos do makaronu 🙂

Zachęcam do spróbowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.