Pleśń na jedzeniu – jak ją zwalczać?

pleśń

Być może zdziwi Was nieco tematyka tego wpisu, no bo jaki to ma niby związek z głównymi tematami, które tu poruszam? Pojawienie się pleśni jakby nie patrzeć zmusza nas do wyrzucania jedzenia, a więc marnotrawstwa. Większość osób, które znam ma zakorzenioną głęboko niechęć do tego. Statystyki pokazują, że mnóstwo jedzenia marnuje się właśnie w gospodarstwach domowych. Kupujemy za dużo albo w sposób nieprzemyślany, źle przechowujemy , a tymczasem produkty spożywcze bardzo szybko potrafią się zepsuć.

Co to pleśń praktycznie każdy wie i zna tą niebieskawą lub zielonkawą, niezbyt pachnącą narośl z grzyba. Niestety często sprawia ona, że jedzenie staje się niezdatne do użytku. Nie da się przed nią chronić, bo zarodniki grzybów są wszędzie. Jest jednak kilka rzeczy, które możemy zrobić, żeby zmniejszyć ryzyko takich przykrych niespodzianek.

Zakupy z listą

Nie warto chodzić na zakupy głodnym. Żołądek i pyszne zapachy skłonią nas do naładowania koszyka zakupowego bardziej niż planujemy. Dobrze jest przemyśleć nie tylko co kupić, ale też ile. Może okazuje się, że nie ma co brać np. całego kurczaka, a tylko pół, albo nie kilogram jabłek a 2-3 sztuki na raz, gdy spodziewamy się, że nie zostaną szybko zjedzone. Im mniej resztek jedzenia zostaje, tym mniej się zepsuje.

Przechowywanie w zamkniętych pojemnikach

Otwarte puszki i jedzenie pozostawione po prostu na talerzyku ma większy dostęp do tlenu, czyli to co pleśń bardzo lubi. Dobrze jest mieć kilka pojemników, gdzie przełoży się i zamknie resztki żywności. Warto też postawić otwarte produkty specjalnie „na widoku”, łatwo je coś przeoczyć, gdy się pochowa gdzieś w głębi lodówki. Nie warto też przechowywać niczego w plastikowych torebkach (o ile nie jest fabrycznie zapakowane), jeżeli jedzenie w środku nie może „oddychać”. W przeciwnym wypadku skraplająca się woda będzie sprzyjać psuciu się żywności.

Zamrażanie

Co się da, warto zamrozić. Przydatność takiego jedzenia jest znacznie dłuższa, niż w przypadku przechowywania w lodówce. Nie wszystko niestety się da i część produktów traci wtedy na smaku i formie. Alternatywnie można jedzenie zawekować, ale wiadomo, jest z tym więcej pracy.

Czyszczenie octem

Lodówkę, pojemnik na chleb, a nawet przybory kuchenne warto przemyć czasem rozcieńczonym octem. Usuwa się wtedy zarodniki pleśni, które mogą się tam znaleźć w większych ilościach.

Nie da się całkiem uniknąć marnowania jedzenia, ale warto chociaż spróbować 🙂 Nie jest to wszak miłe uczucie, kiedy trzeba wyrzucać swoje pieniądze i smakowite jedzenie do kosza.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.