zupa taco
Przepisy,  Zupy

Zupa Taco

Pierwszy raz miałam okazję spróbować tą zupę będąc w pracy na nocnym dyżurze, jeszcze w czasach „norweskich”. Pokochałam ją od pierwszej łyżki!

Zupa taco – mocno przyprawiona i lekko ostra, bardzo aromatyczna, serwowana z kleksem śmietany, rozpuszczonym serem żółtym i pokruszonymi nachosami. Jeszcze się nie zdarzyło, żebym poprzestała na jednej porcji.

Oryginalna wersja musiała zostać przeze mnie zweganizowana, bo zawiera mięso mielone, śmietanę oraz żółty ser. Niestety nie mogę nigdzie znaleźć w sklepach gęstej owsianej śmietanki typu „creme fraiche”. Kiedyś używałam tej z firmy Oatly, bo ta była moim zdaniem najlepszym zastępnikiem. Podobno Planton ma jakiś godny zastępnik, ale nie miałam okazji kupić. Większość dostępnych „śmietanek roślinnych” ma rzadką konsystencję, pasującą lepiej do sosów, ale też dają sobie jakoś radę.

Składniki:

1 duża cebula

1-2 ząbki

1 puszka/karton pulpy pomidorowej

około 1 litra bulionu warzywnego

1 puszka / słoik ciecierzycy gotowanej

1 puszka / słoik kukurydzy

2-3 łyżki przyprawy taco (kupna lub domowa mieszanka*)

olej do smażenia

dodatki: ser żółty (albo wegański ser) starty na tarce, kukurydziane nachos, śmietanka (prawdziwa lub roślinna)

Przygotowanie:

Pokroić w kostkę cebulę i podsmażyć w garnku na oleju, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (albo drobno pokrojony) oraz przyprawę taco i podsmażyć mieszając przez minutę-dwie. Zalać bulionem warzywnym, następnie dodać pulpę pomidorową. Zagotować, a następnie dodać kukurydzę oraz ciecierzycę. Gotować na wolnym ogniu około 10-15 minut.

Zupa taco zazwyczaj serwowana jest wraz z dodatkiem startego, żółtego sera (który lekko rozpuszcza się pod wpływem ciepła), kleksem gęstej śmietany i posypuje rozdrobnionymi nachosami. Alternatywnie nachosy można postawić osobno w miseczce, aby każdy pokruszył sobie do zupy samemu.

*A oto przepis na domową mieszankę taco, pochodzącą z tego bloga:

2 łyżeczki kuminu (mielonego)

2 łyżeczki czerwonej papryki

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki pieprzu czarnego

0,5 łyżeczki czosnku granulowanego

0,5 łyżeczki chili

0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry

Wszystkie składniki wymieszać i przyprawa taco gotowa 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.