Bakterie w jelicie
Alergia

Probiotyki w alergii pokarmowej

O ważnej roli jaką pełni mikrobiom zasiedlający ciało człowieka, jego skórę, drogi oddechowe czy pokarmowe, słyszymy wiele już od kilku lat. Nowe narzędzia badawcze pozwoliły naukowcom dokładniej zidentyfikować konkretne szczepy bakterii i zgłębić rolę jaką odgrywają w organizmie. Niektóre szczepy bakterii mają już dziś solidnie udokumentowane działanie prozdrotowne w przypadku konkretnych chorób. Czy możemy z korzyścią zastosować probiotyki w alergii pokarmowej lub wziewnej? Tak!

Dlaczego probiotyki w ogóle pomagają?

Mikrobiota jelitowa to cały ogół żyjących w świetle naszych jelit bakterii, ale też wirusów, grzybów czy pasożytów (tak!). Noworodki przychodzą na świat niemal pozbawione bakterii, ale bardzo szybko zarówno ich skóra jak i jelita zasiedlane są mikroorganizmami pochodzącymi z dróg rodnych matki (lub środowiska szpitalnego przy cięciu cesarskim). Później o składzie mikrobioty decyduje sposób karmienia (pierś czy mieszanki mlekozastępcze) i środowisko życia, a w dalszych etapach rodzaj diety czy styl życia człowieka dorosłego. To jaki rodzaj mikrobów zasiedla nasze ciało zmienia się przez całe życie. Jedne z nich są dla nas korzystne, drugie obojętne a jeszcze inne mogą w sprzyjających warunkach wywołać choroby.

Poza tym, że bakterie jelitowe wspomagają nasze trawienie i produkują niezbędne nam witaminy, ważna jest ich funkcja „trenerów” dla naszego układu odpornościowego. Stymulują one nasz układ immunologiczny i uczą rozróżniania przyjaznych mikrobów od patogenów.

Probiotyki zawierają żywe szczepy bakterii, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Producenci srosują różne technologie, które mają za zadanie zapewnić ochronę tych bakterii w naszych jelitach tak długo, aż dotrą do celu. Dzięki zwiększeniu populacji konkretnych szczepów odnosimy korzyści w postaci złagodzenia różnych objawów chorobowych.

Rysunek bakterii jelitowych.
Zdjęcie autorstwa mcmurryjulie z Pixabay.com

Bakterie probiotyczne w leczeniu alergii

Znamy już niektóre szczepy bakterii, które mogą pomóc nam w leczeniu chorób alergicznych. Poniżej wymieniam kilka z nich, których skuteczność udowodniły badania naukowe.

Lactobacillus rhamosus GG należy do najlepiej przebadanych szczepów bakterii i okazuje się, że wśród licznych innych zastosowań, może on także wspomagać nas w leczeniu alergii pokarmowych. LGG® wchodzi w skład wielu preparatów, jest praktycznie jedną z najczęstszych bakterii które możemy spotkać w probiotykach.

Przykłady preparatów, które go zawierają LGG® to: Dicoflor, Acidolac, Biogaia.

Często zdarza się tak, że kombinacja kilku szczepów bakterii probiotycznych działa ze sobą synergicznie, co oznacza że przyjmowane razem dają lepszy efekt niż osobno.

Szczepy L. rhamnosus GG, L. rhamnosus 19070-2 oraz L. reuteri DSM 12246 poprawiają funkcję bariery jelitowej, zmniejszając jej przepuszczalność. To sprawia, że są pomocne są w leczeniu objawów atopowego zapalenia skóry, ale są też badania, które wskazują na pozytywną ich rolę w leczeniu niemowlęcych kolek.

Szczep L. rhamnosus 19070 został opatentowany i przebadany w Kopenhadze i można znaleźć go w różnych preparatach jako L. rhamnosus 19070 Floraactive. Występuje w probiotykach często w połączeniu z kilkoma innymi bakteriami.

Niektóre bakterie probiotyczne mogą wpływać na regulację odpowiedzi immunologicznej organizmu na alergeny. Badania pokazały, że podawanie bakterii Lactobacillus casei ŁOCK 0900, Lactobacillus casei ŁOCK 0908 i Lactobacillus paracasei ŁOCK 0919 powodowało wzrost stężenia wielu cytokin i w efekcie zwiększało odpowiedź antyalergiczną typu Th1.

Te konkretne szczepy bakterii zostały przebadane (pod kątem alergii pokarmowej oraz atopowego zapalenia skóry) i opatentowana w Polsce. Można jest znaleźć w preparacie Latopic®.

W badaniach naukowych potwierdzono również pozytywny efekt podawania zestawu szczepów bakterii probiotycznych: L.rhamosus GG, L.rhamosus LC705, Bifidobacterium breve bb99, Propionibacterium freudenreichii spp. Shermanii JS oraz Bifidobacterium animalis ssp. lactis Bb12. Zauważono, że u osób z alergią zmniejszała się ekspresja genów związanych z reakcją alergiczną ze strony bazofilów.

Stosowanie L.gaseriL.coryniformis powodowało zmniejszanie się ilości przeciwciał IgE w surowicy krwi.

W przypadku powyższych bakterii nie ma jeszcze na rynku dostępnych do kupienia probiotyków, które zawierałyby kombinacje tych mikroorganizmów.

Wiemy już dobrze o tym, że probiotyki mogą skutecznie wspomóc nas w walce z chorobami alergicznymi. Badania nad ich skutecznością wciąż trwają, więc można spodziewać się, że w przeciągu następnych lat pojawi się ich na rynku więcej.

Warto pamiętać o tym i sięgać po probiotyki. Decydując się na nie trzeba jednak pamiętać, że kuracja musi potrwać minimum kilka tygodni, żeby zobaczyć jej efekty.

Czy Wy już próbowaliście takiej kuracji u siebie lub dzieci? Jak wyglądała skuteczność? Napiszcie o tym w komentarzu.

Źródła:

E. Łoś-Rycharska, M. Czerwionka-Szaflarska, Probiotyki w zapobieganiu i leczeniu alergii, Pediatria Polska Volume 87, Issue 5, September–October 2012, Pages 478-488.

B. Tokarz-Deptuła, J. Śliwa-Dominiak, M. Adamiak, W. Deptuła, Probiotyki a wybrane schorzenia u ludzi, POST. MIKROBIOL., 2015, 54, 2, 133–140.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.