Zielona soczewica to trochę zbyt mało u nas doceniana roślina strączkowa. A szkoda, bo oprócz tego, że jest zdrowa (bardzo bogata w białko, błonnik i kwas foliowy), nie ma potrzeby jej wcześniej moczyć, a to bardzo ułatwia gotowanie.
Przepis na ten pasztet z zielonej soczewicy to zmodyfikowana przeze mnie wersja tego pochodzącego od Wegetuby (na Instagramie @mickey_rotten), który jednak używał w nim kaszy jaglanej. Ja lubię jednak przemycać kaszę gryczaną, która w naszym rejonie geograficznym jest praktycznie najbardziej bogatą w cenne związki odżywcze kaszą. Konkuruje z nią pod względem wartości odżywczych jedynie pod amarantus i komosa ryżowa. Wplatam więc chętnie kaszę gryczaną do różnych potraw, żeby ubogacić naszą dietę.
Pasztet z zielonej soczewicy nie wymaga wcale dużo pracy (nieco gorzej z myciem naczyń 😉 ), a jest aromatyczny i smaczny. Śliwki suszone się dobrze komponują i robią go ciekawszym i bardziej świątecznym.
Składniki:
200 g suchej zielonej soczewicy
100 g suchej kaszy gryczanej
350 g cebuli
1/2 szklanki prażonego słonecznika
1/4 szklanki oliwy z oliwek
garść suszonych śliwek – do dekoracji
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczki suszonego lubczyku
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
0,5-1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie.
W osolonej wodzie gotujemy również do miękkości zieloną soczewicę.
Cebulę obieramy i siekamy na dość dużą kostkę. Wlewamy oliwę z oliwek na patelnię, dodajemy pokrojoną cebulę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Smażymy cebulę na małym ogniu przez około 15 minut tak, aby nabrała złocistego koloru. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, lubczyk, tymianek i gałkę muszkatołową i obsmażamy około 1-2 minuty.
Słonecznik wsypujemy na suchą patelnię i prażymy przez chwilę, aż się zarumieni i zacznie pachnieć.
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.

Do misy robota kuchennego (albo do dużej miski, jeżeli mamy blender ręczny) wsypujemy kaszę, soczewicę, cebulę i słonecznik. Miksujemy wszystko i doprawiamy dodając sól i czarny pieprz.
Wykładamy foremkę około połową masy warzywnej. Środek dekorujemy paskiem z suszonych śliwek, a potem przykrywamy je pozostałą częścią masy.

Pasztet pieczemy około 45 minut w dolnej części piekarnika (góra-dół), a ostatnie 5-10 minut przypiekamy jego wierzch podnosząc foremki bliżej góry piekarnika.
Pasztet z zielonej soczewicy sprawdza się świetnie na kanapkach z ulubionymi warzywnymi dodatkami. Smaczny jest też, gdy pokroi się go na grubsze plastry i zje z dodatkiem chrzanu lub ćwikły 🙂

Uwagi:
Pasztet wychodzi mniej kruchy, gdy składniki dobrze zmielimy. Jeżeli chcemy jednak jeszcze bardziej zwiększyć bardziej spoistość pasztetu, dodać można siemię lniane albo nasiona babki płesznik – około 2 łyżki (czyli odpowiedniki 2 jajek) na foremkę powinny wystarczyć.