Kilka słów o mnie
Nazywam się Monika Królińska i jestem dietetykiem klinicznym oraz lekarzem.
Ukończyłam studia medyczne na Akademii Medycznej im. Piastów Śląskich we Wrocławiu (obecnie Uniwersytet Medyczny). Po studiach wyjechałam za granicę i zrobiłam staż podyplomowy w Norwegii w Sørlandet Sykehuset w Arendal (interna, chirurgia) i Åmli Legekontor (medycyna rodzinna).
Problemy z alergią pokarmową w najbliższej rodzinie i konieczność stosowania diet eliminacyjnych stało się dla mnie motywacją do zgłębiania wiedzy na temat zdrowego odżywiania. Z tego powodu wybrałam się na drugie studia i uzyskałam dyplom licencjata na kierunku dietetyka w NWSM we Wrocławiu.
Od ponad roku współpracuję z firmą Genom Diagnostyka Medyczna, gdzie prowadzę konsultacje dietetyczne.
Nadal poszerzam swoje kompetencje i wiedzę biorąc udział w konferencjach i szkoleniach dotyczących dietoterapii, a także biomedycznego leczenia autyzmu. Szczególnie interesuje mnie wpływ mikrobiomu jelitowego na zdrowie oraz fitoterapia jako wsparcie dla konwencjonalnego leczenia.
W swojej pracy koncentruję się szczególnie na terapii zaburzeń dotyczących przewodu pokarmowego, alergiach i nietolerancjach pokarmowych oraz zaburzeniach odżywiania u dzieci, w tym dzieci ze spektrum autyzmu.
Prywatnie jestem miłośniczką roślinnej kuchni i pierogów. Wybieram i komponuję zdrowe, ale jednocześnie szybkie w przygotowaniu posiłki tak, by „przy garach” spędzać jak najmniej czasu. Przepisy muszą być proste, szybkie i wymagające niewiele uwagi w trakcie przygotowywaniu.
Gdybym miała powiedzieć jaką filozofią się kieruję, powiedziałabym krótko – „blisko natury”. Dotyczy to zarówno podejścia do żywienia, leczenia, świadomych zakupów, jak i dbałości o „wolny od chemii” dom i środowisko naturalne. Dlatego chociaż głównie piszę o jedzeniu, natkniesz się też u mnie czasem na tematykę ekologiczną.